БГ Уникат - Авторски сайт. Бижута, подаръци, дрехи и керамика. БГ Уникат
 

 

 

телефон за контакт:

0894 299 314 Теленор

info@unique-bg.eu

 ©2007-2019, БГ Уникат

 
 • ИСТОРИЯ на ювелирното изкуство по българските земи
  Още през палеолита наред с оръдията на труда от различните видове скални материали се изработват амулети и мъниста за гердани. Сакралните камъни под контрола на жреци, шамани и магьосници се използвали за различни ритуални цели - гадаене, посвещение, жертвоприношения. Индивидуалният камък /минерал, скала/ или биообект /кост, рог/ е смятан за панацея срещу всякакви природни бедствия, нещастия и болести.
 • Потребността от украсяване съществува от най-древната история на човечеството и продължава до съвремието. Украсата играе ролята на белег и символ на социална, групова, полова, расова или друг тип принадлежност и обособяване.Тя може да има както символично значение / любов, вярност/ така и чисто практическо приложение / шноли, токи, копчета/. 75% от всички ювелирни изделия попадат в групата на личните украшения. В зависимост от вида на материала за изработка най-общо биват:
  - от благородни и неблагородни метали
  - от скъпоценни и декоративни минерали
  - от биогенни материали / рог, кост/
  - от техногенни продукти / стъкло, емайл, синтетични материали/
  Историята на ювелирното изкуство показва, че няма ограничение за творческите способности и фантазии на бижутерите през вековете. Те умело съчетават различни материали и техники.
 • Най-старото златно съкровище на света, включващо и бижута е свързано с Варненския халколитен некропол. Следват траките - забележителни майстори на обработката на благородни метали. Прекрасни образци на тракийски накити са намерени в гробницата на тракийска принцеса /Могиланска могила във Враца /. Регионален исторически музей Враца.
  След създаването на българската държава чрез ювелирните изделия може да се проследи социалното разслояването на българите през средните векове. Има писмени доказателства за богатствата в дворците на българските царе. Йоан Екзарх пише в своя "Шестоднев" : ".....ако му се случи да види царя, седнал в обшита с бисер мантия, със златна огърлица на шията и гривни на ръцете ............., а от двете му страни да седят боляри в златни огърлици и пояси, и гривни и ако, когато се върне някой го попита ........"какво видя там", ще отговори - не знам как да разкажа това, само собствените ви очи биха знаели да се чудят на хубостта".
  Османско владичество - Имало е златарски еснаф /куюмджиан/ уреден със специален султански ферман. Официалният празник на майсторите-златари бил 8 юни /Св. Георги Софийски/. На този ден се избирал първомайстор на еснафа. В касата на еснафа се внасяли суми за взаимопомагателни цели. Ръководел се от традицията - по неписани закони.
  Възраждане - Използваният материал бил главно сребро. Прилагали се златарските техники - леене, изковаване, филигран, гранулиране и емайлиране. Типични образци на ювелирното изкуство през този период са летите пафти и масивни гривни. От накитите за глава се правели обици, тепелъци, игли за коса, надушници /трепки/, косчници, прочелници и кръжила /диадеми/. XIX - XX век - С навлизането на западноевропейските модни и евтини изделия златарския занаят западнал. Известни златари от този период са Насто Щерев Златарев, Александър Костов и фамилията Мацукови.
 • Бижута - символика на рубин, сапфир, корунд. Рубинът и сапфирът са разновидности на минерала корунд Al2 O3. Цвета на рубина варира от розов до червен. Сапфирът може да бъде син, безцветен, зелен, жълт, виолетов. Оранжево до оранжеворозовата разновидност на корунда се нарича падпараджа. Рубинът е скъпценен минерал за месец юли и зодия Рак, а сапфира за месец септември и зодия Дева
 • Бижута - символика на диаманта. Твърдостта на диамантът е причина той да стане нарицателно име в областта на психологията и междуличностните взаимоотношения. Диамантът е символ и ядро на откровението в повечето световни религии. Диамантът дава победа в битките, предпазва от болести и отрови, спомага за успешно раждане и укрепва любовта. Скъпоценен камък за месец април и зодия Овен.
 • Известни бижутерни фирми

  "Фаберже" /Fabergé/ с официален сайт http://www.faberge.com Сайтът изисква регистрация и влизането в него става след разговор на език посочен от Вас и след въвеждане на ID, дадено Ви от служителя на фирмата.
  Фирмата води началото си от Густав Фаберже и неговия син Петер Карл Фаберже. Фирмата работи за руския императорски двор и се прославя с ювелирните си изделия във вид навеликденски яйца . Известни са 56 броя изработени от 1884 до 1917 г. В тези скъпоценни яйца обикновено имало изненада - предмет или движещ се механизъм от злато и скъпоценни камъни. Синовете на Петер Карл Фаберже преместват фирмата в Париж след неговата смърт през 1920г.
  "Картие" /Cartier/ с официален сайт http://www.cartier.com . Основател на фирмата е Луи Франсоа Картие в Париж. Собствен стил, познат под името "стил на гирлянда" създава внука Луи Картие. Ювелирната къща получава множество награди от европейски монарси за изключителните си бижута. За Карие казвали - "Той е ювелир на кралете и крал на ювелирите".

  "Тифани" /Tiffany & Co./ е основана 1837 г. от Чарлз Люис Тифани в Ню Йорк. Фирмата има много филиали по света.

  "Хари Уинстон" /Harry Winston/ основана 1932 г. в Ню Йорк. Специализира в обработката и производството на скъпи и престижни изделия от диаманти. Хари Уинстон е бил познат с прозвището си "Царят на диамантите". Твърди се, че е притежавал 60 от най-големите диаманти в света. След 1978 г. фирмата се поема от сина му - Роналд Уинстон, който си завоюва реномирана и елитарна клиентела. Фирмата притежава специализирани магазини в Ню Йорк, Женева, Париж, Бевърли Хилс и Токио. Тя дарява най-големия обработен син диамант "Хоуп" на Смитсоновата институция.

  "Булгари" /Bvlgari/ е италианска фирма, водеща началото си от Сотир Булгари, емигрирал през 19-ти век от Солун в Италия. Изделията се отличават с полихромност и творческа фантазия. Притежава множество бутици по света.

  "Бушерон" /Boucheron/ e основана 1858 г. от Федерик Бушерон и отскоро е част от фирмата Gucci. Известна е с гравирането върху диаманти и с въвеждането на ръчните часовници.